12 серпня 2016
Ярослав Когутяк: Ситуація на Буковині є вкрай важкою для націоналістів, однак ніколи не пізно все змінити на краще

Коли Ярослав Когутяк приєднався до лав Буковинської "Свободи", партія перебувала в стані активної боротьби проти "регіоналів". На той час головним завданням було протистояти утискам націоналістів та донести людям засади національного відродження держави. За словами Ярослава, боротьба досі триває і рушійною силою має стати молодь.

- Ви стали головою Буковинського осередку "Свободи" з січня 2016 року, до того активно брали участь у діяльності партії на Хотинщині. Що змінилось за п'ять років у житті свободівців?

Передусім слід зазначити, що "Свобода" вже давно переросла статус "вуличної партії". Ще п'ять років тому я був вражений тим складом молоді, яка приєднувалась до лав свободівців, адже це були як футбольні фанати, так і ультраправі. Разом, пліч-о-пліч, ми відстоювали власні націоналістичні погляди. З тих пір партія пройшла через кілька "метаморфоз" і ми усвідомили, що нам необхідний якісний склад партійців, який тяжів би до методів боротьби у правовій площині. Цей так званий вуличний період минув, і ми вступили в епоху, коли націоналісти не лише мітингують і кричать, а ділом доводять вірність своїй ідеології.

Щодо діяльності на Хотинщині, можу сказати що за період моєї роботи там був організований не чисельний, але досить дієвий партійний осередок. Хотинські свободівці взяли активну участь у Революції гідності. Дуже пишаюсь тим, що довелось пліч-о-пліч стояти на Майдані з Сашком Ковалем та Євгеном Андроновичем - справжніми націоналістами та патріотами. Дуже шкодую, що Сашка вже немає з нами, але сила духу цього героїчного юнака завжди залишиться в пам'яті побратимів.

- Яким чином "Свобода" довела, що переродження завершилось і націоналісти стали так званою елітою українства?

Прикладом того, що свободівці можуть ефективно працювати при владі стала фракція ВО "Свобода" у Верховній Раді. Ми вкотре довели, що націоналізм - це той напрямок, який здатен привести державу до розквіту. Фракція стала взірцем ефективної роботи у найвищому законотворчому органі держави. Незважаючи на малу чисельність, зі свободівцями були змушені рахуватись всі, в тому числі "регіонали". І навіть той бруд, який закидали в бік наших міністрів - Андрія Мохника та Ігора Швайки - в часи їх призначення на посади, не зіпсував основних досягнень. Я співпрацював з Андрієм Мохником у царині екології і можу підтвердити те, що ця людина плідно розвивала свій напрямок, незважаючи на опір системи. Адже покращення екологічного стану в Україні один з головних пунктів "Програми захисту українців". Можливо це і вплинуло на мій вибір очолити Департамент екології у Чернівцях. Тим більше, що досвід роботи у цій царині в мене вже був.

- Ми продовжимо тему щодо якісного та кількісного складу партійного осередку. Кому Чернівецька "Свобода" надає перевагу в своїх лавах?

У продовження попереднього питання хочу сказати, що на цьому етапі партія потребує активних людей, які можуть проявити себе в різних напрямках господарської, законодавчої, управлінської роботи. Наразі ми робимо переформатування у лавах обласного та міського осередків. Хочемо залишити лише активних та гідних партійців. Щодо вимог, то нам потрібні люди, які вміють ефективно виконувати свою роботу та розуміти прагнення "Свободи". Звичайно, такі люди повинні мати за плечима хороший політичний досвід, а не лише тримати прапор у руках і вміти кричати. Незмінним беззаперечно залишається кровна вірність націоналістичним ідеям та готовність втілювати в життя нашу "Програму захисту українців". Адже "Свобода" залишається єдиною ідеологічною партією на електоральному полі України на відміну від багатьох політичних проектів, які з'являються і зникають в залежності від політичної погоди та платоспроможності олігархічних груп.

- Після виборів 2015 року, в обласній та міській радах фракції націоналістів збільшились. Чим зумовлений такий позитивний результат?

Свободівці, які в результаті виборів 2015 року пройшли до місцевих рад, в більшості випадків повинні завдячувати саме бренду партії. Завдячуючи ефективній праці свободівців усіх областей на різних рівнях завдяки незмінності своїх позицій та наполегливій праці ми здобули популярність партії на всеукраїнському рівні. Завдяки довірі, яку ми напрацьовували десятиліттями, тепер ми маємо свої фракції як в обласній, так і в міській радах. Така ж ситуація і на рівні районів. На відміну від інших партій, свободівці не добирали кандидатів, і нікого не відкидали. Тобто ми прийняли всіх, хто пройшов за результатами виборів, чим довели рівність всіх кандидатів і показали виборцям приклад справедливого ставлення до всіх однопартійців.

Наразі свободівські фракції активно працюють на благо буковинців. Одним із важливих питань залишаються підвищення тарифів на комунальні послуги, а також гідна соціальна допомога ветеранам російсько-української війни. Наші депутати проводять громадські прийоми, під час яких кожен може звернутися за консультацією чи по допомогу. Все це є частиною "Програми захисту українців", яку ми наполегливо втілюємо в життя протягом багатьох років.

- Ярославе, Ваша посада змушує контролювати усе не лише на рівні міста, а й всіх районних осередків. Яким чином Ви підтримуєте зв'язок із районними осередками "Свободи"?

По-перше, принципи націоналізму, якими керуються всі однопартійці, передбачають чітку структуризацію та підпорядкованість підрозділів. На даний час у нас існує система заступників та відповідальних на напрямками діяльності у партії. Таку систему ми розробили навіть швидше, ніж вона була запропонована у Києві, тому спершу наші напрямки не зовсім співпадали з вимогами центрального апарату і нам довелось вносити певні корективи. По-друге, ми розробили чіткі інструкції та посадові обов'язки кожному, хто бере участь в активній роботі партії, взявши на себе відповідальність за роботу певного напрямку. Такий розподіл та обов'язки існують в кожному районі і завдяки цьому існує чіткий зв'язок по вертикалі та координація дій всередині обласної організації. На даний час розробляється порядок звітності за напрямками. Це вчить людину бути відповідальною та розвиватися у різних напрямках діяльності, що забезпечує набуття досвіду роботи у владних структурах.

- Завершуючи нашу розмову, чи могли б Ви як голова обласного осередку ВО "Свобода" оцінити суспільно-політичну ситуацію на теренах Буковини?

Ситуація дуже складна і, на мій погляд, така картина є досить негативною для націоналістів. Адже, якщо Революція гідності проходила під знаменами націоналізму, то на сьогодні ми бачимо, що цим скористались різного штибу популісти, які дуже активно стали використовувати риторику та гасла націоналістів. Нерідко різні політичні проекти, навіть не соромлячись, використовують певні уривки з "Програми захисту українців" та заробляють політичні бали на нашому засадничому документі. Ми за своєю сутністю є соціял-націоналістичною партією, адже соціяльна складова нашої ідеології надзвичайно потужна і спрямована на покращення умов існування українців.

На жаль, на плечах патріотів до влади прийшли люди, які на неї не заслуговують. У більшості випадків, це особи, яких взагалі не бажали бачити при владі українці. Недосконала виборча система та гроші олігархічних кланів під час кожних виборів відкидають демократичні досягнення українців на кілька кроків назад. Ми не змогли змінити антинародну сутність чиновницького апарату, через недосконалу люстраційну процедуру. А закон про люстрацію, який вже багато років пропонує наша політична сила, назавжди б викинув із владних кабінетів колишніх партійних функціонерів-комуністів, прислужників злочинного режиму та негідників, які використовують службове становище для власного збагачення.

Найгіршим явищем сьогодення стала байдужість людей. Втрачається віра в можливість розв'язати проблеми законним шляхом, а відповідно зникає і прагнення до активних дій. Створюється небезпечна ситуація, коли байдужість однієї частини суспільства породжує радикалізацію іншої та створення угруповань, готових боротись за справедливість достатньо рішучими методами, які не завжди матимуть правове підґрунтя. У цьому плані "Свобода" лишається тією збалансованою силою, на яку можуть покладатись українці. Для цього у нас є достатньо і революційного досвіду, а також розуміння державотворчих процесів. Великі надії покладаємо на формування патріотично налаштованої молоді, яка зараз проходить дуже важливий життєвий вишкіл та здає екзамен на патріотизм. Сподіваюся, що активна молодь не стане суспільними рабами, а впевнено зможе повернути українцям владу у власній державі.

Розмовляла Іванна Капустянська