16 серпня
Віталій Мельничук: Депутати Путильської райради вирішили з 1 жовтня забрати у РДА повноваження формувати структуру освіти

Понад 2-річне протистояння голови Путильської РДА з освітянами району та місцевими депутатами, зокрема свободівцями, однозначно шкодить місцевій громаді. Непродумані часті реорганізації освітньої структури, які впродовж двох років запроваджує Микола Савчук, призвели до глибокої конфронтації на рівні району та серед літа переросли у публічну площину на рівні области. Незрозуміла впертість та наполегливість у цьому місцевого керівника виконавчої влади району, яка могла мати би користь для громади при конструктивному застосуванні.

Напередодні минулої сесії обласної ради 4 липня до мене як депутата обласної ради від імені колегії районного відділу освіти звернулися освітяни Путильського району. Вони повідомили, що Голова Путильської РДА Микола Савчук чи не єдиний в області й, можливо, в Україні вирішив на свій розсуд швидкими темпами "дотиснути" чергову реорганізацію освітньої структури, запровадивши процес ліквідації відділу освіти, створюючи сектор з питань освіти. Оскільки проблема не вирішувалась, а лише загострювалась, я змушений був озвучити її з трибуни обласної ради та публічно звернувся до колеги-депутата, який очолює Путильську РДА спільно, аби з місцевими освітянами та депутатами знайти конструктивний шлях розв'язання цієї проблеми. На жаль, жодного бажання вирішити конфлікт у Миколи Савчука не знайшлося, то я підготував та скерував відповідне депутатське звернення до обласної ради, Чернівецької ОДА, Департаменту освіти та науки, Путильської районної ради та РДА.

З того часу пройшов місяць, процес ліквідації відділу освіти триває, місцеві освітяни та депутати, не отримавши розуміння з боку керівника виконавчої влади району, змушені були шукати механізми розв'язання дуже серйозної проблеми, яка могла з початку начального року паралізувати роботу освітньої структури району. Як заступник голови обласної ради я особисто виїжджав у Путильський район для спілкування з керівництвом району, з директорами шкіл, керівництвом та депутатським корпусом новостворених ОТГ, мешканцями району. При спілкуванні всі говорили, що ця чергова реорганізація-ліквідація може принести багато проблем для освітянської структури гірського району. Найгірше те, що на жоден конструктив при обговоренні цієї проблеми керівник виконавчої влади району не йде, а просто "дотискає" реорганізацію освітньої структури. Найцікавіше, за словами місцевих мешканців, инші галузі управління в структурі районної виконавчої влади таких реорганізацій-ліквідацій не мають.

Районна рада змушена була відповідним чином реагувати, щоб освітяни району спокійно мали можливість увійти у новий навчальний рік та розуміти, як вони в подальшому будуть забезпечувати навчальний процес, в тому числі й в новостворених ОТГ. На рівні депутатського корпусу районної ради після довготривалого обговорення в комісіях та на колегіях на сесію райради було підготовлено проєкт рішення відкликати повноваження Путильської районної ради, делеговані Путильській РДА щодо забезпечення відповідно до законодавства усіх видів освіти з 1 жовтня 2017 року.

Мене запросили на сесію райради 11 серпня, на якій серед инших питань порядку денного розглядали скасування рішення сесії від 1997 року про надання делегованих повноважень формувати освітню структуру в районі, а також доручено профільним комісіям райради спільно з відділом освіти РДА розробити Статут та структуру комунального закладу "Путильський центр управління освітою Путильської районної ради".

Оскільки із глухого кута необхідно було виходити, то в порядок денний сесії включили питання заслухати голову РДА з питання форсованих реорганізацій освіти в районі. На колегії райради, яка відбулась напередодні засідання, розглянули офіційний лист від РДА про обставини, які не дають можливість голові РДА та його заступнику бути присутніми, незважаючи на те, що скликали її за проханням РДА.

Присутні на сесії з подивом побачили, що після початку сесії, незважаючи на офіційний лист про свою відсутність, голова РДА таки прийшов на сесію, щоб, за його словами підтримати важливе спрямування коштів для дорожньої інфраструктури району. На запитання депутатів, чи готовий він дати інформацію про його дії, щодо реорганізацій освітньої галузі району, він повідомив, що на даний момент у відпустці і не виконує офіційних функцій, а заступник у відрядженні.

Важко зрозуміти високопосадовця, який планомірно відтягує розв'язання проблеми, яку сам створив для освітньої галузі району. Незважаючи на подальше небажання керівника Путильської РДА конструктивно вирішувати подальшу долю та планувати якісний розвиток освіти на рівні Путильського району освітяни, депутатський корпус районної ради та ОТГ знаходять шляхи виходу із складного конфлікту та зуміли перед початком нового навчального року зорієнтувати освітян на нормальну роботу.

Маю надію, що при залученні до вирішення цієї проблем обласної виконавчої влади, Депатраменту освіти та науки й депутатів обласної ради зрештою буде знайдено конструктивне розв'язання цієї проблеми і вчителі гірського району матимуть можливість якісно навчати наших дітей та розвивати свої громади.