27 липня
Віталій Мельничук: Відставка Каспрука значно послабить вплив агресивного "Народно-фронтівського" олігархічного клану на Чернівці та область

Олексій Каспрук, який керував містом з травня 2014 року, діяв не як відповідальний самодостатній міський голова, а як представник "Народного фронту" ‒ одного з найагресивніших олігархічних всеукраїнських кланів. Спілкуючись з чернівчанами на тему "Каспрук і його керівництво містом", я як керівник свободівської організації розумів, що люди, насамперед, асоціюють його з "фронтовиками" Бурбаком, Федоруком, Яценюком. Тому саме через призму цього сприйняття і сформувалось подібне ставлення до Олексія Павловича, не як до самостійної самодостатньої фігури, а як до залежного від різних впливів та багатьох підконтрольних сил васала.

Не став, на жаль, Олексій Павлович об'єднавчою фігурою та спільною платформою для всіх політичних сил та різних груп впливу, які отримали своє представництво у Чернівецькій міській раді в жовтні 2015 року. Саме через неправильну модель поведінки Каспрука, відсутність політичної дипломатії, невиваженість у висловах, небажання знайти компроміс, у сесійній залі постійно створювався прецедент для напружених стосунків та непорозумінь, що з часом переросло у відкрите протистояння та тотальне несприйняття його стилю керівництва.

Щобільше, замість того, щоб відразу після виборів 2015 року, враховуючи волевиявлення всіх виборців, які обрали саме таких депутатів, ‒ шукати компромісне вирішення питань, Олексій Каспрук систематично займався агресивним "тролінгом" частини депутатського корпусу, що однозначно викликало роздратування в багатьох. З часом продовження такої згубної практики нарощування протистоянь стало причиною процесів, які на кінець липня 2018 року й призвели до відставки Чернівецького міського голови.

Ні для кого не є новим та незрозумілим те, що за останні 4 роки і на рівні України за прем'єрства Яценюка представники "Народного фронту" встигли обезкровити та пограбувати економіку України (низка гучних корупційних скандалів це підтверджує), в тому числі й Буковину та місто Чернівці, чим швидко і безповоротно втратили свій рейтинг на всіх рівнях.

"Фронтовики" та безпосередньо Олексій Каспрук, вважаючи місто Чернівці своєю основною підконтрольною територією, а чернівчан ‒ мовчазними співучасниками своїх оборудок, не рахуючись ні з ким, постійно вирішували і мали намір й далі безконтрольно задовольняти свої вузькокланові інтереси. Чого лише вартує той факт, що понад 400 млн грн, які мали би заплатити місту представники "Народного фронту" за використання землі під ринок "Добробут", який на відміну від МТК "Калинівський ринок" за незрозумілою оборудкою переоформили в Торгово-виставковий центр, ‒ вже багато років відмовляються систематично сплачувати податки на потреби міста.

Свободівці добре знають, і про це я хочу нагадати усім, що саме представники "Народного фронту" під щитами та під прикриттям, зокрема, "орлів-беркутівців" "народнофронтівця" Арсена Авакова 30 серпня 2015 року під Верховною Радою інформаційно та тактично підготували смертельну пастку, втягнувши у криваві протистояння з правоохоронцями мирних протестувальників-свободівців з представниками инших політичних сил. Нагадаю, люди біля Верховної Ради України висловлювалися тоді проти змін до Конституції, які могли призвести до втрати незалежности України і лягти непомірним тягарем на плечі платників податків всієї держави.

Тому питання відставки такого "яскравого" представника олігархічного клану "Народного фронту" Олексія Каспрука, який безкінечним протистоянням довів до абсурду ситуацію в Чернівецькій міській раді, а місто до колапсу, ‒ для свободівців не було надто проблемним.

Лише фракція БПП з цілком зрозумілих мотивів опосередковано змушена була стати осторонь процесу відставки Каспрука та ще кілька депутатів, які у свій час отримали від нього посади, зі зрозумілих причин утримались від голосування. Переважну більшість депутатів міської ради впродовж "2, 5 років агресивного протистояння Олексій Каспрук зумів налаштувати на повне особисте несприйняття, що, зрештою, призвело до відсторонення його від посади Чернівецького міського голови.

Щодо теперішньої діяльності представників всіх політичних сил, то їхня робота себе покаже, а виборці чітко зможуть все оцінити та зрозуміти. А ось вже тотальний контроль за містом Чернівці одного з найагресивніших олігархічних кланів ‒ "Народного фронту" ‒ відучора значно послабиться, що однозначно піде на користь мешканцям міста, які за ці роки реально втомилися від постійних протистоянь і цілком природно хочуть, аби місто, нарешті, почало розвиватись.