4 березня 2011
Заява фракції ВО "Свобода" в Чернівецькій міськраді щодо 4 сесії VI скликання

Заявляємо, що участь в пленарному засіданні сесії Чернівецької міської ради 03.03.2011 р. було неприйнятним для фракції ВО "Свобода" в першу чергу з причини нелегітимності вказаного зібрання.

Вважаємо, що не було жодних правових підстав для надтермінового скликання пленарного засідання, крім того, що й власне процедуру скликання не було дотримано.

Припис прокурора було адресовано міському голові, який перебував в офіційному відрядженні. Отже, саме міський голова, після повернення з відрядження та ознайомлення з вказаним приписом, мав приймати рішення щодо виконання припису, чи його оскарження у встановлений для цього 10-тиденний строк.

Крім того, за станом на кінець робочого дня, в переддень пленарного засідання, розпорядження секретаря міської ради про продовження роботи пленарного засідання ще не існувало, а за станом на 10 ранку 03.03.2011 р. вказане розпорядження не було зареєстроване належним чином. Тобто, збираючись на засідання, жоден з присутніх депутатів не мав можливості побачити відповідне розпорядження, а організаційний відділ нікого не повідомляв про майбутнє засідання та час його проведення, не маючи розпорядження. Отже, інформація про заплановане продовження засідання поширювалась "живим депутатським ланцюжком", початок якого веде до відомої політичної сили.

Слід наголосити на тому, що начебто добрі наміри і переймання необхідністю нагального вирішення питань міста, зокрема створення комісій щодо перевірки діяльності Чернівецького аеропорту та МКП "Калинівський ринок", породили, на жаль, купу завідомо оспорюваних рішень, які (особливо стосовно двох озвучених вище питань) найближчим часом, чи у віддаленій перспективі, безумовно можуть оскаржуватись в судовому порядку. Не зрозуміло, чи прорегіональна депутатська більшість у міській раді насправді хотіла створення цих комісій, даючи всі можливості зацікавленим особам затягувати остаточне вирішення питань перевірки їх діяльності шляхом переведення питання в площину судових процесів? Інакше, чому не було абсолютно легітимно та врівноважено зібратись 10 березня та спокійно і впевнено проголосувати за ці та інші питання? Чи депутатська більшість розчинилась би від 5-го до 10-го числа?

Вважаємо, що останні події в міськраді свідчать виключно про чергове порушення балансу сил та системи противаг в ній. Тільки на цей раз маятник протистояння хитнувся в інший бік.

Фракція ВО "Свобода" в Чернівецькій міській раді в чергове закликає сторони протистояння припинити нарощування суспільної напруги та обопільне маніпулювання громадською думкою, та розпочати реальне вирішення проблем міста та його мешканців.

Голова фракції ВО "Свобода" у Чернівецькій міській раді Кривич М.О