3 лютого 2012
Звіт фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" у Чернівецькій обласній раді за 2011 рік

У результаті проведених у 2010 році виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, до Чернівецької обласної ради шостого скликання від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" було обрано 4 депутати (3 за партійними списками, 1 ‒ здобув перемогу на мажоритарному окрузі), які створили депутатську фракцію Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Після виборів до її складу увійшло 4 депутати ‒ членів ВО "Свобода".

Станом на 01.01.2012 р. фракція зберігає свою чисельність. Керівником фракції є Назар Горук.

Депутати Чернівецької обласної ради шостого скликання від Всеукраїнського об'єднання "Свобода" є членами постійних комісій ради:

- Гоменюк Михайло ‒ член постійної комісії з питань охорони навколишнього природного середовища, природокористування та земельних відносин;

-.

- Горук Назар ‒ член постійної комісії з питань приватизації та управління об'єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-.

- Мельничук Віталій ‒ голова постійної комісії з питань праці та соціального захисту населення;

-.

- Спіжавка Степан - член постійної комісії з питань охорони здоров'я.

-.

У процесі виконання своїх обов'язків, депутати фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" брали участь у діяльності більшості робочих комісій та груп з вивчення різного роду проблем, у підготовці питань на розгляд сесій обласної ради.

Депутатами фракції Всеукраїнського об'єднання "Свобода" внесено низку пропозицій до бюджету області 2011 року, Програми соціально-економічного розвитку області на 2011 рік, інших Програм. Серед них - про необхідність придбання медичного устаткування для обслуговування соціально незахищених прошарків населення, про збереження Брусницького санаторію тощо.

Значну увагу депутати від фракції ВО "Свобода" надають роботі з виборцями. Постійно ведеться прийом громадян. За зверненнями та заявами депутатами здійснюються заходи щодо розв'язання питань земельного, комунального, житлового, соціального характеру. Найбільше звернень від громадян стосуються виплати гарантованих державою допомог, захист громадян від протиправних дій (при цьому, часто правоохоронні органи невмотивовано відмовляють у допомозі), розв'язання комунальних проблем. Постійно здійснюються виїзні прийоми громадян.

Депутатами фракції ВО "Свобода" у Чернівецькій обласній раді направлено більше 130 звернень та запитів до органів виконавчої влади, правоохоронних органів, органів місцевого самоврядування тощо. 63% запитів та звернень мали позитивне вирішення.

Серед принципових питань винесеними до розгляду депутатами від ВО "Свобода" слід виокремити:

1. Щодо недопущення одночасного перебування на посадах голів районних рад та голів райдержадміністрацій одних осіб у п'яти районах області. Результат: протягом трьох тижнів сумісники визначилися або їх було звільнено з посад голів райдержадміністрацій.

2. Щодо незаконної вибірки гравійної суміші у селі Мілієво Вижницького району. Результат: незаконну вибірку припинено.

3. Щодо надання статусу Матерів-героїнь та виплати їм належної грошової допомоги. Результат: близько 60 мешканок області отримали вказаний статус та грошові виплати.

4. Щодо недопущення переміщення великотонажних автівок центром села Василівка Сокирянського району в зв'язку з будівництвом енергоблоків на Дністровській ГАЕС. Результат: врегульовано рух великотонажних автівок.

5. Щодо впорядкування міського сміттєзвалища, що розташоване неподалік с. Чорнівка. Результат: питання перебуває в процесі розв'язання. Запит був підтриманий на сесії Чернівецької обласної ради та спрямований на реагування відповідним органам виконавчої влади.

6. Щодо недопущення порушення рибоохоронного законодавства, яке масово здійснюється на водоймах Чернівецької області та усунення із займаної посади керівника Чернівецької рибоохорони Миколи Сивоуса. Результат: питання перебуває в процесі розв'язання.

7. Щодо зведення пам'ятника жертвам Голодомору в Чернівцях. Результат: визначено проект пам'ятника, але наразі не знайдено кошти на його побудову.

8. Щодо введення в дію літотріптера в лікарні Швидкої медичної допомоги у Чернівцях. Результат: апарат введено в дію.

9. Щодо недопущення надання права голові облдержадміністрації, голові ради і голові бюджетної комісії в міжсесійний період вносити зміни в бюджет області. Результат: ініціатива не знайшла підтримки провладної більшості в обласній раді.

10. Щодо недопущення використання в Україні символів тоталітарних режимів. Результат: ініціатива не знайшла підтримки провладної більшості в обласній раді.

11. Щодо недопущення реорганізації Чудейської школи-інтернату. Результат: ініціатива не знайшла підтримки провладної більшості в обласній раді.

12. Щодо недопущення реорганізації обласного Будинку вчителя. Результат: ініціатива не знайшла підтримки провладної більшості в обласній раді.

13. Щодо виявлення діяльності на теренах області румунської шовіністичної організації "Акція2012". Результат: правоохоронні органи повідомили, що діяльність вказаної організації в області не спостерігається.

14. Щодо можливості побудови 37 кілометрів залізнодорожної колії у межах Чернівецької області в обхід Молдови. Результат: ініціатива не знайшла підтримки в керівництва облдержадміністрації.

15. Щодо обрання голови Чернівецької обласної ради, оскільки з лютого 2011 року раду очолює виконуючий обов'язки. Результат: розгляд вказаного питання вже тривалий час гальмується керівництвом облдержадміністрації та провладною більшістю.

З депутатського фонду "Турбота" депутатами від ВО "Свобода" на лікування мешканців області, які звернулися по допомогу, виділено кошти на загальну суму 12 тисяч гривень.

Окремо слід зазначити, що депутатами Чернівецької обласної ради від ВО "Свобода", окрім виконання безпосередніх обов'язків, за зверненнями громадян доводиться надавати допомогу у розв'язанні проблем, які входять до компетенції органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та правоохоронних органів. Здебільшого ці звернення пов'язані з пасивністю чи небажанням відповідних органів влади виконувати покладені на них Законом обов'язки.

Крім того, в Чернівецькій обласній раді через неконструктивну позицію провладної більшості, введено своєрідний "мораторій" на підтримку будь-яких ініціатив опозиції, що значно ускладнює роботу депутатського корпусу та гальмує розвиток місцевого самоврядування.

Прес-служба ВО "Свобода"